torsdag 24. april 2008

Bittersøte appelsiner

Tittel: "Appelsinpiken"
Forfatter: Jostein Gaarder
Sjanger: Roman
Utgivelsesår: 2003
Forlag: Aschehoug

Jostein har levert en 175 siders roman som smaker bittersøtt av appelsiner i sommersolen. Det er en spennende, men samtidig trist kjærlighetsfortelling fortalt med et lett og svevende språk. Gaarder elsker å fundere og reflektere over mysteriet livet i sine bøker. Appelsinpiken er intet unntak, språket gjør at filosofiske spørsmål både blir stilt og besvart på en dagdrømmende, men forståelig måte.

Skattefunn i gammel sportsvogn
Georg er en 15 gammel gutt som bor sammen med sin mor, stefar og lillesøster på Frogner. En dag finner hans farmor et etterlatt brev fra hans far, Jan Olav, som døde for 11 år siden. Med en låst dør og en kald cola setter Georg seg ned for å oppdage en eventyrlig kjærlighetshistorie om den unge Jan Olav og Appelsinpiken. Det stilles mange spørsmål til Georg gjennom hele boken, spørsmål som omhandler livet og døden. Spørsmål som den døende Jan Olav stilte seg selv den gang, og er svært spent på hva sin sønn vil svare på.

Det blir spennende når Georg oppdager at han og hans far hadde en viktig felles interesse, universet og hubbleteleskopet. Georg ser på universet gjennom vitenskapelige øyne, mens hans far har et mer filosofisk perpektiv. Jan Olav stiller sin sønn et særskilt viktig spørsmål. Dette spørsmålet er selve kjernen i boken, det er to svar på dette spørsmålet som blir framstilt og det er nok et spørsmål Gaarder ønsker at vi lesere også skal besvare. Og hvem er egentlig denne Appelsinpiken?

Ingen pustepauser
Handlingen drives framover av Jan Olavs kontinuerlige tankestrøm, og boken er ikke delt opp i kapittler. Dette gjør at den kan være litt slitsom å lese og uoversiktelig når man skal finne tilbake til der man leste sist. Boken har to kronoligiske handlinger, fortid og nåtid. Dette gir Georg muligheten til å svare på farens spørsmål ved å skyte inn sine egne kommentarer i det gamle brevet. Tid er et viktig tema i boken, skjult bak denne muligheten Georg har til å "trosse" tiden.

Filosofer og romantikere
Selvom boken er språklig tilpasset ungdom, gjør innholdet at den godt kan leses og likes av eldre aldersgrupper. Boken viser et bredt følelsesspekter, i det ene øyeblikket kan den få deg til å le og gråte i det andre. Temaet er livet og døden, derfor er det en bok for filosofer og romantikere. Ikke for realister. Det er en skikkelig godbok og jeg anbefaler den på det varmeste. En viktig forutsetning for boken er en komfortabel stol, en nydelig utsikt og kanskje en appelsin eller to.

Jostein Gaarder


Jostein Gaarder er en av de mest kjente norske forfatterene, både i Norge og internasjonalt. Dette skyldes i stor grad hans ungdomsroman "Sofies Verden", som har solgt over 20 millioner eksemplarer og blitt oversatt til 54 språk. Men han har flere bestselgere på lager. Her er en liste over hans utgitte romaner og noveller:

1986 Diagnosen og andre noveller (noveller)
1987 Barna fra Sukhavati (ungdom)
1988 Froskeslottet (barn)
1990 Kabalmysteriet (ungdom)
1991 Sofies verden (ungdom)
1992 Julemysteriet (barn)
1993 Bibbi Bokkens magiske bibliotek (ungdom) (Med Klaus Hagerup)
1993 I et speil, i en gåte (roman)
1996 Hallo? -Er det noen her? (barn)
1996 Vita Brevis (roman)
1999 Maya (roman)
2001 Sirkusdirektørens datter (roman)
2003 Appelsinpiken (ungdom)
2006 Sjakk matt
2006 De gule dvergene (barn)

Jostein viser en stor forbauselse over livet, og tar opp mange store filosofiske spørsmål i sine bøker, men med en mor som var barebokforfatter og en far som var rektor fikk han nok en god litterær innflytelse fra barndommen. Dette resulterte i at han både prøvde ut læreryrket ved videregående skoler og nå lever av forfatteryrket. Han skriver bøker for både barn, unge og voksne. Flere av bøkene hans kan også leses av folk i alle aldre og få like stor glede av de.

Min mening: Jostein har en utrolig evne til å sette seg inn i en ungdoms sinn og tanker, bøkene hans både lett å lese og kjenne seg igjen i. Han forenkler og besvarer store og vanskelige filosofiske spørsmål slik at man lett skjønner hva han mener. Han er en stor filosof, noe som gjenspeiles godt i hans bok "Appelsinpiken". En av hovedpersonene i boken er en far som lå for døden, og bestemte seg for å skrive et brev til sin sønn som han skulle få lese når han ble stor nok. Man ser tydelig at denne skikkelsen som filosoferer over livet og døden er Josteins "alter ego". Han er svært opptatt av å dele sin forundring, forarging og takknemlighet over det store mysteriet, livet, med mennesker i alle aldre. I sin filosofiske barnebok "Hallo? Er det noen der?" stimulerer han barns fantasi og evne til å reflektere. Og jeg tror det er nettopp dette han lever for å formidle.

Velkommen til min blogg

Hei, Malin er mitt navn og dette er mitt første innlegg her på blogspot. Dette er et skoleprosjekt og jeg kommer til å skrive litt om en roman jeg har lest, "Appelsinpiken" av Jostein Gaarder. Ellers kommer jeg mest sannsynlig ikke til å være så aktiv her. Denne bloggen er mest for skolebruk, les også min andre blogg: http://www.hippiehippieshake.blogg.no/ om du vil:D